Dziś poruszę temat, którego nie można pominąć. Bohater dzisiejszego artykułu to rum. Dlaczego jest tak ważny, żeby poświęcić mu odrobinę uwagi ? Odpowiedź jest prosta. To część historii i tradycji na wyspie. Przyjechać na wyspę i nie spróbować czystego rumu Charette lub rumu arrangé ( ps. produkowany jest tylko w trzech miejscach na świecie!), to po prostu grzech- rzecz jasna tylko po
18-stce ;-)
Poza tym, aby dowiedzieć się nieco więcej o rumie, oraz o produktach jakie są produkowane na jego bazie, musisz poznać krótka historię i proces jego powstawania
Ale uwaga ! Napiszę bardzo krótko, żeby Cię nie zanudzać ;-)
Najpierw należy sobie zadać pytanie, dlaczego to właśnie rum stał się tak popularnym alkoholem na wyspie?
Ten trunek produkowany jest z trzciny cukrowej, która jest uprawiana na wyspie od XVII wieku, a dziś pola trzciny cukrowej stanowią ok 57 % powierzchni rolnej na Réunion. Zatem materiału do produkcji rumu jest pod dostatkiem.
Na początku produkowano go ręcznie, a tradycja przekazywana była z pokolenia na pokolenie. Od XIX wieku rozpoczęła się produkcja na większą skalę po czym rum zaczęto eksportować do Francji. Po dzień dzisiejszy nasz bohater rum z wyspy Réunion zajmuje drugie miejsce w sprzedaży we Francji !
Produkcja rumu dzieli się na dwa sposoby: tradycyjny ( poprzez rafinacje cukru), oraz rolniczy ( mielenie trzciny cukrowej). Następnie supstancja ulega fermentacji, destylacji i starzeniu się w odpowiednich beczkach, które nadają smak, barwe i charakrer. Dzięki temu wyróżnić można:
● rum biały ( 6 miesiecy starzenia się),
●rum bursztynowy ( od 12-18 miesiecy starzenia się w beczkach z dodatkiem bourbonu lub karmelu),
●rum stary(powyżej 3 lat starzenia się w beczkch po koniaku lub whisky, które nadają mu odpowiedni smak),
●rum arrangé i to jemu poświęce nieco więcej uwagi, bo wypijesz go tylko w 3 miejscach na świecie: na francuskich Antylach, Madagaskarze i na wyspie Réunion. Receptura dotarła na wyspę wraz z madagarskimi niewolnikami. Rum arrangé przygotowywany jest na bazie owoców sezonowych, kawy badź też vanilii, a nawet na bazie przypraw bądź ostrych papryczkach, które nadają wyjątkowy smak.
Aby odkryć więcej tajników rumu zabieram Cię do małego atelier ( niejednokrotnie nagradzane różnymi medalami za wyrób najlepszych produktów), gdzie możesz obserwować produkcję, zobaczyć filtrację jak i podegustować przeróżnych smaków rumu arrangé. Co najbardziej mnie zaskoczyło (nie jestem eksperem jesli chodzi o alkohole ;-) ), to że na bazie rumu można produkować tzw confit , czyli produkt kandyzowany, jak i przeróżne syropy do deserów :-) no coż, można ? Można! I prawdę mówiąc, następnym razem przygotuję naleśniki z sosem rumowym z posmakiem wanilii ;-)
Ktoś chętny ?
Tak jak sam widzisz, szerka gama rumu i jego produktów świadczy o tym, że rum jest tu wszechobecny. Jego tradycja utwierdza w przekonaniu, że smak i aromat należy do jednych z najabrdziej wysublimowanych na świecie. Warto jednak dodać, że to alkohol cieżki i należy go degustować w racjonalnych ilościach ;-) zwłasza, gdy nazajutrz wybieramy się na wspinaczkę górską ;-)
Informacje zaczerpnęłam z mojej wizyty w atelier oraz dzięki stronie internetowej: habiter-la-reunion.re
Oto pan rum Charrette w całej okazałości:
Charette bursztynowy.
Rum arrangé domowej roboty.
Widzicie małe banany leżakujące w rumie?
Kilka zdjęć z mojej wizyty w małym zakładzie produkcji rumu arrangé.
Produkty kandyzowane
Mieszanka przeróżnych rumow arranngé
Syropy na bazie rumu.
Komentarze
Prześlij komentarz